Quote Originally Posted by SoulSurround View Post
Ik heb - wellicht ten onrechte - het idee dat de meeste mensen op dit forum landschaps-fotografen zijn. En het gaat wellicht wat ver om puur voor mij iedereen z'n grootformaat spul mee te laten nemen omdat ik zonodig de verschillen wil testen?! Ik zou het overigens geweldig vinden...

Jed, ik wil wel de bal opgooien voor een dergelijk "event". Heb jij eventueel interesse om er met mij een soort van "workshop" van te maken (waarbij we ons gaan richten op een bepaald type portret, bijvoorbeeld "ten voeten uit" in "de natuur"), zodat de deelnemers van jou ook iets kunnen leren?!

Nog 1 vraag trouwens, m.b.t. de film bij grootformaat. Ik kan me zo voorstellen dat je - gezien het diafragmeren - eerder gaat uitwijken naar een 400ASA film bij portretten. Heb ik dat bij het rechte eind?
Het is inderdaad aardig om hier een soort workshop van te maken. Omdat het weer een onzekere factor is valt landschapfotografie in de praktijk uit. Hier komen we op portretwerk terecht. Dit kan op locatie ( in het verleden heb ik dat gedaan in middeleeuwse gewelven, in cafes, in industrie-ruimten etc). In ieder geval ruimten waar je voor de regen beschut bent en dan heb ik veel in studios gewerkt. Zo heeft mijn dochter een enorme fotostudio in Amsterdam ( of we daar terecht kunnen moet ik overleggen). Ja en dan hebben we modellen nodig, we moeten een achtergrond bouwen en uitlichten met de aanwezige verlichting. Bovendien staat er nog een TC en middenformaat spul van een (bekende) reclame fotograaf in de studio. Er is heel wat voor te bereiden, dat is duidelijk.

Ik heb voor die portretten meestal Tri-X 320 gebruikt. Maar we hebben ook een keer een sessie gehad in een museum in Amsterdam, met als model een meisje met een huid net zo glad als het marmer van het museum. Hiet vond ik Tmax wel toepasselijk, maar dat moet je natuurlijk een beetje bekijken. Ik ben geen Tmax fan.

Jed