Quote Originally Posted by Annemarieke
Paul, mijn mooiste afdrukken ooit heb ik gemaakt met mijn allereerste vergroter, een Opemus 6, met een Nikkor lens.
Kijk voor die afdrukken op: http://www.triadesign.net/
Dag Annemarieke,
Dat zijn fraaie platen uit Ierland, voor zover ik op mijn beeldschermpje kan zien. Geven goed de sfeer weer van dat land dat ik niet ken, behalve van films, foto's en boeken (Beckett bv.). Ik heb mijn Opemus 5 al heel lang en heb altijd gedacht dat duurdere vergroters hooguit wat beter kunnen uitlichten, maar voor de rest kunnen er geen grote verschillen bestaan. Je hebt een negatief, een lichtsysteem (condensor of diffusor bv.), een objectief en een papier onder je vergroter en dat is alles.

Ik moet erbij zeggen dat ik gisteren snel even wat pe/rc-drukjes heb gemaakt met die nieuwe Durst 900, om te zien of er grote verschillen in beeldkwaliteit zouden zijn. (Dat moest snel omdat mijn doka vanaf morgen verbouwd wordt en ik daardoor minimaal een dag of vier onthand ben). Zoals ik meldde, was de kwaliteit van de Durst niet belangrijk veel beter dan de foto's die ik met de Opemus maak. Het zou wel kunnen dat als ik echt een mooie print wil maken en op bariet ga drukken en de tijd neem om meerdere drukken van één negatief te maken, dat de Durst wel zichtbaar beter presteert. Het zou kunnen dat het verschil in de details zit. Dat is wel vaker zo met dure dingen (en met een heleboel andere dingen! :-)

Quote Originally Posted by Annemarieke
[knip - Durst 601 niet scherp]Ik denk er dan ook hard over om mijn Opemus 6 gewoon weer in gebruik te nemen, en alle vlijmscherpe stofjes maar voor lief te nemen (en uiteraard te retoucheren).
Dan zal je wel met een kleurenkop werken, ik kan me niet voorstellen dat een Durst 601 (of welke je dan ook hebt) geen scherpe zwartwitbeelden kan produceren. Of is je objectief niet lekker misschien?
Wat die stofjes betreft, mij lukt het om redelijk stofvrij te werken. Misschien moet je je werkwijze wat aanpassen?

Groet, Paul.