Om de discussie een andere wending te geven. Voor mij is 't maken van een portret 't proberen iets te zeggen over de geportretteerde. En er is natuurlijk ook een andere benadering. Het willen creŰren van een bepaald van te voren bedacht beeld. In 't laatste geval zoek je een model wat voor jou past in 't beeld. In 't eerste geval pas je je beeld aan aan wat je denkt , ervaart bij de geportretteerde.

Omdat ik me dus vooral laat inspireren door die gene die voor me staat weet ik vaak niet van te voren wat voor techniek ik uit de kast ga halen. Soms zal 't een kb met tri-x zijn, een ander geval 't bijna agressieve uitbundige van een Carl Zeiss objectief. Maar ik heb ook portretten gemaakt van een vrouw die al haar hele leven in een rolstoel zat. Daar vond ik de subtiele en objectieve benadering van groot formaat op zijn plaats. Haar gezicht had zoveel te vertellen dat de kamera daar zo weinig mogelijk aan toe moest voegen, bijna "pure" registratie.

Het is dus zaak om als fotograaf goed om zoveel mogelijk te weten hoe de verschillende "penselen" uitpakken. En laten we elkaar op dit forum zo veel mogelijk van dienst zijn. En te informeren wat een portret lens of sonnar toevoegt aan 't beeld. Dan kan de fotograaf ge´nformeerder zelf een keuze maken. Want er zijn geen beste, superieure, Verschrikkelijk! oplossingen