Hallo,

Dana Lixenberg en Rineke Dijkstra zijn maar een paar portretfotograven die 4x5 gebruiken. Beide maken ze inderdaad geen actie portretten. Van Dana Lixenberg heb ik een documentaire gezien en zij gebruikt een Wista SP. Vergelijkbaar concept als een Linhof. Zelf heb ik een Graflex super graphic. Niet zo ultiem als een linhof maar wel ongeveer 10-20 maal zo goedkoop en ook nog uitgebreidere verstellingen aan de voorkant. Ik ga deze gebruiken voor landschappen, portretten en ook op de ouderwetse manier als een journalist op straat.
Al deze camera's hebben een draaibare achterwand en meestal ook nog een rangefinder. Daarmee kan je dus ook nog met de cassette in de camera scherpstellen.
Als je alleen in de studio gaat werken kan je ok heel goed een een echte TC gebruiken. Voor buiten zijn dezae vaak toch wat kwetsbaarder en vooral groter. Mijn Graflex vouwt mooi op in zijn eigen metalen doos en is daardoor zeer goed mee te nemen. Een of twee lenzen en een stuk of tien cassette's en er is geen probleem met gewicht of omvang.

Hartelijke groeten,

Michiel Fokkema