Quote Originally Posted by gary mulder View Post
Als ik je laatste post lees, ga ik me afvragen wat je zoekt in 't grootformaat. En daarbij bekruipt me de gedachte dat je juist naar scherpte / contrast en in 't algemeen dat de scherpte je tegemoet knalt . Als dat zo is dan moet ik je waarschuwen voor een teleurstelling. In 't algemeen is dat niet wat 't overschakelen op grootformaat direct oplevert .

Voorbeelden van een wat recentere sonnar heb ik wel voor je, maar ik ben bang zat ze over 't net aller belabberd over komen. Niet in de laatste plaats door mijn weerzin om te leren hoe dat allemaal zou moeten. Maar voor wat 't waard is. http://www.xs4all.nl/~hamses/noreen039.jpg en http://www.xs4all.nl/~hamses/noreen038b.jpg
De moderne lenzen zijn in de regel van een coating voorzien. Hierdoor wordt de contrastoverdracht ( hoge MTF) vergroot. Het is een kwestie van smaak; de ene vindt beelden met een hoge contrast overdracht plezierig; een ander vindt de hoge contrastoverdracht te ver gaan.
Het is maar goed dat er ook nog oude lenzen zijn, die heel verfijnd over kunnen komen. Een bijkomend voordeel is de vaak lage prijs. Deze oude lenzen kunnen, met enig geknutsel vaak op een TC gezet worden. In dit geval is de TC slechts een kastje, waar het binnen duister is. Je kunt ze ook bedrijven met een rolfilmcassette. En dan is het een middenformaatcamera. Wat ook nog kan is de body van een Hasselblad of iets dergelijks achter een TC monteren; ook dat wordt gedaan.
Dus: ieder kiest de lens die hem past en kan verder doorrommelen met weet ik wat voor combinaties.

Jed