[QUOTE=Annemarieke]Die 'fraaie platen' zijn in Schotland gemaakt. /QUOTE]
Ja sorry, een verkeerde associatie met het landschap! :-) En quote-technisch gaat hier wat mis geloof ik....

Quote Originally Posted by Annemarieke
[knip - Schotland]. Ik kom daar zo'n twee, drie keer per jaar. Ik heb vrienden wonen op het eiland Skye en daar kan je echt fantastisch fotograferen.
Waarom? Licht of nevel of wat? Wat maakt een landschap fantastisch om te fotograferen? En wanneer juist niet? Ik lul niet, deze vraag houdt me echt bezig. Hetzelfde met portretten bv. Maak je van een mooi smoel zomaar een mooier portret? Moet een landschap eerst 'mooi' zijn om er een mooie foto van te kunnen maken? Nogmaals, deze vraag houdt me bezig...

Quote Originally Posted by Annemarieke
Misschien heeft Huib wel gelijk en _lijkt_ het onscherper omdat het minder contrastrijk is. De vergroter werkt overigens prima, heb uiteraard uitvoerig getest toen ik hem net binnen had.
Weet even niet of je het over kleinbeeld of middenformaat hebt, maar de scherpte*indruk* bij middenformaatnegatieven (of moet ik zeggen: -objectieven?) is bij mij vaak wat minder dan met kleinbeeld. Vaak verandert dat weer als je een afdruk maakt.

Quote Originally Posted by Annemarieke
[knip - stof]Mijn DoKa is zo stofvrij mogelijk, maar helemaal elimineren doe je stof toch niet. Op mijn films heb ik gelukkig nooit stof, want ik droog ze in een hoge staande kast (zo'n badkamerkast) en die maak ik altijd met een natte doek helemaal stofvrij voordat ik mijn films erin hang. Werkt perfect.
Dus zit het stof in je vergroter. Mijn nieuwe Durst 900 bevat ook een enorme hoeveelheid stof in de lichtbaan. Had de negatiefhouder uiteraard schoongemaakt en het condensorsysteem en het objectief aan beide zijden, maar dit mag vooralsnog niet baten, ik zie complete haren (!!!) op m'n afdrukken. Weer een punt waarop de veel eenvoudiger Opemus beter scoort! :-)

Groet, Paul.