Quote Originally Posted by paulmat
Moet je maar niet van die moeilijke woorden gebruiken! :-)
Vergeleken bij wat sommige heren hier verkondigen vallen mijn woorden nog wel mee! Als het heel technisch wordt, haak ik af.

Quote Originally Posted by paulmat
Ik moet bekennen dat ik de term 'lith-printen' ken, maar niet weet hoe dat in z'n werk gaat.
Het zijn barietafdrukken die worden ontwikkeld in lith ontwikkelaar. Van oorsprong was dit zwaar verdunde lithografie ontwikkelaar, maar tegenwoordig zijn er allemaal gespecialiseerde produkten voor.

Het komt erop neer dat je heel lang belicht en ook heel lang ontwikkelt (10 minuten ontwikkelen begint in de buurt de komen. Het varieren van lange belichtingstijd met kortere ontwikkeltijd en andersom, geeft een ander contrast. Je werkt niet met vaste ontwikkeltijden, maar de barietdruk wordt uit de ontwikkelaar getrokken en gauw in het stopbad gestopt zodra de print eruit ziet zoals je hem wilt hebben (en dat is natuurlijk een beetje gokken en schatten, want je werkt bij DoKa-licht). Het proces gaat na een hele lange (saaie) tijd wachten opeens ontzettend snel, dus je moet enorm opletten zodra je in de gaten hebt dat er iets zichtbaar wordt op de print. Je kunt dit werk alleen maar in schalen doen, want je moet kunnen zien wat er gebeurt.

Alle variates papier (Kentmere, Foma, Fotospeed, Ilford WT) geven gecombineerd met allerlei ontwikkelaars (KodaLith, MACO, Fotospeed Lith enz) allerlei verschillende resultaten, die ook allemaal verschillend van kleur zijn. Wat jij sepia-getoned noemt, heeft niets met sepia te maken (althans dat vermoed ik, want ik weet natuurlijk niet naar welke prints jij hebt gekeken).
Er zijn mensen die hun lith-prints tonen, maar dan wordt er meestal gekozen voor selenium.

Mocht je interesse hebben, het enige goede boek dat hierover is geschreven is dat van Tim Rudman "The Master Photographer's Lith Printing Course".


Quote Originally Posted by paulmat
Ik zal er wellicht eens wat nader naar kijken. Maar eigenlijk ben ik op dit moment meer gefixeerd om mooi bariet te drukken dan om nieuwe technieken te willen gaan toepassen. Ieder z'n heug, niet?
Het is geen 'andere' techniek, want het wordt (vrijwel) uitsluiten met barietpapier gedaan. PE papier reageert niet of nauwelijks op lith ontwikkelaar.

Quote Originally Posted by paulmat
PS. Late reactie, maar dat kwam omdat ik deze draad uit het oog had verloren
Maakt niet uit. Uiteindelijk komen we er toch weer op terug.

Groetjes,
Anne Marieke