Quote Originally Posted by Huib
Tsja het was al voorspeld, digitaal is niet alleen het einde van de chemische fotografie maar ook van een hele industrie die leefde van het feit dat je niet om hen heen kon om te zien wat je gemaakt had.
Bijt de slang hier in eigen staart? een scenario waar niemand aan gedacht heeft?
Huib, dat is heel wel mogelijk. Opmerking nummer 1 van de grote groep mensen die alleen maar vakantiekiekjes met een wegwerpcamera neemt (en daar is absoluut niets tegen, dat is en blijft de kern van de fotografische industrie, resp. de inkomsten voor de fabrikanten) is dat het toch wel behoorlijk prijzig is, zeker als je je filmpjes naar een echte fotograaf brengt (versus de supermarkt met veel lagere prijzen). Digitaal lost dat probleem op. Je bekijkt ze één keer op je beeldscherm en daarna nooit meer. De opkomst van de fototelefoons zal dit proces alleen maar versterken: je maakt een fotootje op het strand en piept 'm over naar je collega die hard aan het ploeteren is, en voilà, c'est tout.

Ik denk dat het punt is dat het in de praktijk voor heel veel mensen veel te omslachtig blijkt om steeds maar weer alle foto's op de computer te gaan fine-tunen, als ze al een computer hebben. En dan krijg je ze terug en dan blijken ze ineens te donker of te roze, terwijl dat vorige keer nog niet zo was. Dus jij weer je beeldscherm bijstellen (als je daar nog zin in hebt), tot jouw lab weer een nieuwe operator in dienst neemt, die het dolletjes vindt om bij elke foto het scherptefilter op 10 te zetten. Colormailer heb ik het over.

Wat ik wil zijn m'n digitale huis-tuin-en-keukenfoto's gewoon bij de fotograaf dumpen, met de mededeling '10x15 graag'. De rest zal mij werkelijk worst wezen. Ik heb zelf het gevoel dat heel veel mensen dat eigenlijk vinden en helemaal geen zin hebben om uren met Photoshop door te brengen.

Overigens, nieuw in Frankrijk: afdrukautomaten op stations en dergelijke. daar duw je je flashkaart of een cd in en je zegt '10x15 graag' en binnen een minuut of zo (!) rollen de foto's uit de automaat, en dat voor een zeer redelijke prijs (ik meen 23 cent of misschien zelfs 18 of 15).

Quote Originally Posted by Huib
Bedrijven als kodak zullen toch wel scenario's en strategien ontwikkelen en zo iets toch voorzien? dat hoop ik toch?
Ik denk dat niemand tien jaar geleden heeft kunnen voorzien welke vlucht digitaal zou nemen, ook Kodak niet. Ik denk dat niemand nu kan voorzien op welke manier digitaal zich voort zal gaan zetten. De groeicijfers van digitale cameraverkopen vlakken sterk af. In 2002 ging dat in Europees en/of 'wereldverband' (maar alleen in de zogenaamde ontwikkelde landen uiteraard) om iets in de orde van +175%. Vorig jaar was dat iets van +35%. Erg benieuwd hoe deze trend zich verder zal ontwikkelen. Er komt een moment dat consumenten helemaal niet meer bereid zijn om weer eens 1000 euro op tafel te leggen (wat ze twee jaar daarvoor ook al hadden gedaan), als je ook met je mobiel plaatjes kunt schieten (3mp sinds kort, las ik net ergens).

Eea. geldt uiteraard niet voor professionele (kleur)fotografen of alle amateurs die van wanten weten (en dat ook leuk blijven vinden).

Een slang die zijn eigen staart begint te verorberen? Zou heel wel kunnen. Hoe het verder zal gaan? Ik heb geen flauw idee op dit moment, behalve dat steeds meer mensen zullen ontdekken dat er erg veel hype in digitale fotografie zit verborgen. En dat analoge fotografie een heleboel ingebouwde voordelen heeft. Maar toegegeven, ook enkele nadelen, zoals een histogramcontrole meteen na de opname.

Groet, Paul.