Quote Originally Posted by argentic
Bedoel je de markering op de film zelf, of de code op het hulsje? De markering op de film kan best verschillen. Dat wordt er tijdens het productieproces gewoon op voorbelicht. Als de klant iets anders wil kan hij dat krijgen.

Maar als die laatste code niet hetzelfde is, zou ik toch achterdochtig worden. Want die is nodig voor de ontwikkelmachines om de film op de juiste manier te kunnen ontwikkelen.

Gilbert
De markering op de film kan op twee momenten worden in-belicht: na het gieten/drogen van de film (dus bij Ilford dus) of als een rol van b.v. 1000 meter door Mahn (Maco) in de patronen wordt gestopt. De inbelichte markering op de UP400 ziet er veel goedkoper en slordiger gedaan uit dan die van Ilford zelf. Ook de verpakkingskwaliteit is minder: van alle 5 de rollen UP400 in kleinbeeld uitvoering waren de eerste paar frames nog gefogged door een slecht sluitende patroonmond (bij nadere inspectie).

De code op een kleinbeeld huls? je bedoelt die zilveren vlakjes? dat is de DX-code, de camera leest die via contactjes uit om zelf de ASA/ISO gevoeligheid in te stellen, die bepaald niet het type of merk film. Je kunt deze DXcode ook als sticker krijgen als je zelf patronen vult vanuit een blik van 30mtr.

De code wordt zeker niet voor de ontwikkelmachine gebruikt, voor kleur is het ook helemaal niet interessant, dat is C41 en dat is een standaard of je nu Kodak,Fuji of 100 of 1600 asa film door de machine jaagt. Als de film in een lab (zoals CeWe) binnenkomt wordt er een 'leader' aangemaakt door een typiste, die wordt aan de film geplakt en dan worden weer alle films aan elkaar geplakt tot een batch, die gaat dan door de machine, bij het verpakken van de negatieven in de bekende enveloppen wordt de leader weer uitgelezen (NAW gegevens, welke filiaal van welke keten, prijs, etc etc).

Ik heb verder geen overeenkomsten gezien in de patronen van Maco en Ilford.

Groetsels,

Huib