Quote Originally Posted by Huib
De code op een kleinbeeld huls? je bedoelt die zilveren vlakjes? dat is de DX-code, de camera leest die via contactjes uit om zelf de ASA/ISO gevoeligheid in te stellen, die bepaald niet het type of merk film. Je kunt deze DXcode ook als sticker krijgen als je zelf patronen vult vanuit een blik van 30mtr.
Nee, natuurlijk niet de DX code. Ik bedoel het nummer wat tussen de streepjescode en de mond van de filmpatroon staat.

De code wordt zeker niet voor de ontwikkelmachine gebruikt, voor kleur is het ook helemaal niet interessant, dat is C41 en dat is een standaard of je nu Kodak,Fuji of 100 of 1600 asa film door de machine jaagt. Als de film in een lab (zoals CeWe) binnenkomt wordt er een 'leader' aangemaakt door een typiste, die wordt aan de film geplakt en dan worden weer alle films aan elkaar geplakt tot een batch, die gaat dan door de machine, bij het verpakken van de negatieven in de bekende enveloppen wordt de leader weer uitgelezen (NAW gegevens, welke filiaal van welke keten, prijs, etc etc).
De normale C41 films gaan allemaal door hetzelfde proces. Toch heeft elke emulsie zijn eigen nummer wat in de streepjescode terugkomt. Er zijn wel degelijk machines die hier rekening mee houden tijdens ontwikkelen en/of afdrukken. Of dat bij CEWE ook gebeurt weet ik niet.

Gilbert