Inderdaad. En het was ook iets algemener bedoeld.
Digitale fotografie is voor 'onze neven' een fantastisch medium. Polaroid zonder afdruk. Je hebt direct resultaat dat je overal kunt tonen. Je laat tevens zien dat je met nieuwe technologie om kunt gaan. Na 10 jaar zijn de plaatjes waarschijnlijk weg omdat de computer is gecrasht of de cd te lang als onderzetter is gebruikt. Nou en? Die plaatjes zijn helemaal niet bedoeld om bewaard te worden. Een cameraatje is een modeaccessoire. Het gemaakte plaatje is een sociale activiteit. Ik denk dat het maken van plaatjes in de groep van onze neven sociologisch gezien een activiteit is die vergelijkbaar is met het gillen van meisjes tijdens popacts of het tunen van auto’s door jongens. Die auto gaat toch ook over een paar jaar zonder enige scrupules naar de sloop? Het digitaaltje van neef is gewoon sociaal gereedschap. Net als zijn auto en zijn kleding.
Net als zijn auto de bijkomende functie heeft om neef van A naar B te kunnen rijden en zijn kleding die om hem te beschermen tegen klimaatsomstandigheden, heeft neefs digitaaltje de bijkomende functie er mee te kunnen fotograferen. Het is pech voor je fotoboer dat hij als tussenpersoon in dit proces is uitgeschakeld. Hij lijkt daarin op de navigatoren de lijntekenaar. Hij zal ergens anders in moeten gaan bemiddelen dan fotorolletjes.
Mijn vermoeden is dat als neef zich over een paar jaar heeft voortgeplant het belangrijk voor hem is die mijlpaal voor het nageslacht vast te leggen. Idem als hij afstudeert en daarmee een functionele plek in de volwassen groep verovert. Neef heeft dan een aantal opties: hij huurt een professionele plaatjesmaker die een beeld voor hem moet maken dat aan zijn sociale aspiraties voldoet of hij investeert extra in apparatuur waarvan hij verwacht dat dat het gewensde plaatje oplevert. Wat neef ook doet, en misschien doet hij wel allebei (fotograaf voor afstuderen of huwelijk, apparatuur voor de eerste baby), hij zal tegen die tijd een onvergankelijk beeld willen als blijvend bewijs van zijn succes als voortplanter of plaatsveroveraar. En dus komt er onvermijdelijk een afdruk. Een afdruk die neef de rest van zijn leven als trofee zal willen bewaren. Aan die wens zal de afdruk tenminste moeten voldoen. De huidige afdrukken kunnen dat overigens beter dan ooit.

Jan