Quote Originally Posted by Annemarieke
Annemarieke,
je doet er goed aan dat soort berichtjes met enkele korreltjes zout tot je te nemen, ook al omdat het komkommertijd is. Ten eerste, de opdrachtgever - hp - verkoopt zowel digitale camera's als printers als inktpatronen als zogenaamde fotopapieren en dat weet mijnheer de Hond ook, dus vandaar de titel 'Nederland stapt massaal over op digi's'. De titel van dit onderzoek stond zeer waarschijnlijk al vast voordat het eigenlijke onderzoek plaatsvond, denk ik.

Wat blijkt: 44 of 55% (even uit m'n hoofd) van de huishoudens heeft al een digitaal toestel. Zou best kunnen. Interessantere vraag is natuurlijk of dat dure ding het na twee jaar a) nog steeds doet en b) nog steeds gebruikt wordt en c) bevalt.

Dan, 19% van de ondervraagden "heeft plannen om nog voor de vakantie een digitoestel aan te schaffen". 1. De vakantie is al lang en breed begonnen en 2) plannen hebben om is niet hetzelfde als aanschaffen. Komt bij dat die dingen bij de Aldi tegenwoordig 100 euronen of minder kosten, dus je kunt dat altijd eens proberen, als digileek zijnde.

51% heeft wel eens een digitale foto thuis afgedrukt. Dat was waarschijnlijk de allereerste keer. Maar al snel blijkt dat het - toch wel erg dure - inktpatronen zuipt om een fotootje af te drukken en b) dat de kleuren helegaar niet zijn zoals je op je mobiel of ander draagbaar elektronisch snufje zag....

Tot slot, dit is een 'straatonderzoek' en wie een populatie van bv. duizend mensen bevraagt, zal niet snel op een gevorderde amateurfotograaf of een prof stuiten. Anders gezegd, in een discussie over het vermeende einde van middenformaat behoort dit zomeronderzoekje mijns inziens helemaal niet thuis.

Groet, Paul.

PS. Vandaag stond ik even de Tour de France te fotograferen (even, omdat de passage doorgaans maar enkele seconden duurt). Ik had positie gekozen op een stinkende vuilniscontainer, had m'n compositie bepaald en een voor de TdF geschikte sluitersnelheid ingesteld en het toestel op handmatig scherpstellen gezet -- komt er zo'n digi-idioot op een andere container naast me staan, vraagt nog of hij me niet stoorde, zeg ik ik wil dat & dat fotograferen, wijs dat ook aan, van links naar rechts -- en wat denk je?

Op het moment suprême steekt-ie z'n handen opeens helemaal naar voren en houdt dat kutding een meter voor zich uit, midden in mijn compositie. En dat terwijl je bij een doorkomst van de renners maar echt één of twee seconden de tijd hebt. Soms is het blijkbaar wat lastig, fotograferen zonder zoeker. En een beetje asociaal ook, als ik zo vrij mag zijn. Mijn Tour de France-foto mislukt door dit soort digitaal neo-analfabetisme... Buh. Volgende keer beter hopelijk.