Beste Anne Marie,

Zoals Paul al zei een markt_ondervraging is dikwijls een wishfull_thinking_evenement.
:-). Het is het onderhouden van een hype. Soms zijn zulke marktonderzoeken eerder een poging voor het omdraaien van een neerwaartse trend. :-)

De houding/reacties van de consument vóórzien, voorwaar een moeilijke bezigheid.
In werkelijkheid denk ik dat op vele bureau's een rapport ligt van "Hoe krijgen we de digi-talers méér aan het printen?"

Wereldwijd blijft film zeer belangrijk. Daar bestaan rapporten over. Google op "annual report 2003 film photography" en je vind al wat informatie. In de Westerse wereld is de film-sales achteruitgang al belangrijk (gemiddeld 8%). Alleen, in de plaats ervan komt er een éénmalige business (aankoop digitaaltje) die heel weinig "dagelijks brood (de prints)" met zich meebrengt.

De marketing boys zijn een lukratieve business "36 opname op film-36 prints bij de fotoboer" stevig aan het omtunen zijn naar "-tig opnames op het scherm, en voor de meeste haast geen prints".

Ik vermoed dat de sales van diezelfde bedrijven hier vlug achter zullen komen.
En aan die zelfde marketing goeroe's om andere strategieën zullen smeken.
Met een "back to the future" tot gevolg? Moeilijk te voorspellen.

Ik kijk uit hoe al dat digi-geweld evolueert, ondertussen maken we ons echter geen zorgen.

De schikderskwast en verf houdt het al eeuwen uit.... :-).
Zie de fine art business. Nu lukratiever dan ooit?

Fred

ps: een kennis vanuit Leuven, die er een direkt_klaar_fotografie_handel runt, bevestigde me enkele weken geleden: anno 2004 gebeurt 95 % van zijn business op film. En zijn omzet daalt niet.