Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
Bedankt voor je prachtige antwoord! John Sexton, daar kan ik kort over zijn. Eén van mijn absolute favorieten.
Zijn werk is echt prachtig. Zo zou ik de natuur willen vangen, maar dan natuurlijk zonder hem te imiteren.

Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
Ik ben heel erg blij met je verwijzing naar Kenna. Ik kende zijn werk niet, maar ik ben heel erg onder de indruk van wat ik op het web zie.
Ja, mooi hè. Heel eenvoudig, heel stil (alweer 'Quiet Light', maar toch met enorm veel inhoud. Het vierkante formaat voegt naar mijn smaak ook heel veel toe.

Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
Zoals ik je al in mijn vlugge off-line berichtje schreef: Kippenvel! Weet jij of er prints van hem te zien zijn in Nederland te zien zijn?
Nee, dat weet ik niet, maar dat moet op het WWW toch vrij eenvoudig te achterhalen zijn.

Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
Jij hebt niet echt een hekel aan goed belichte en technisch correcte prints...!
Wellicht drukte ik mij niet goed uit: ik hou niet van fotografie waarbij het _alleen_ maar gaat om de techniek. Dan maar iets minder techniek (als de fotograaf beide niet even sterk beheerst), maar meer emotie, meer inhoud.

Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
Ik heb waarschijnlijk tot nu toe de indruk gewekt dat ik alleen maar geïnteresseerd ben in grootformaat en dan liefst contactprints op AZO. Dat heeft op het moment heel erg mijn belangstelling, omdat het zo goed aansluit bij mijn instelling. Mijn fotografische belangstelling is echter omnivoor.
Ik baseerde mij niet op een indruk die ik van jou had, want ik ken jou tenslotte helemaal niet, en ook je fotografie niet.
Iemand vroeg van de week of je iets meer over je fotografie wilt vertellen. Wil je dat?

Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
Als ik op het moment twee favoriete fotografen zou moeten noemen (en ik zal Sexton dus maar even achterwege laten) dan zijn dat Ed van de Elsken en Atget.
Atget kende ik niet. Heb net even gezocht en een paar foto's van hem gevonden. Inderdaad mooie eenvoud, en alweer een Fransman? (na Cartier-Bresson, Doisneaux enz)

Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
Van der Elsken vanwege zijn tomeloze energie, passie, levensvreugde, ongebreidelde drang om vast te leggen, te kijken. Technisch vaak op het radje en ook had hij nog wel eens last van beschimmelde negatieven en zo, maar één van de beste ogen die er ooit geweest zijn.
Goede fotografie, inderdaad, maar zijn onderwerpen spreken mij niet zo aan.

Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
Hoe vreemd het ook klinkt voor iemand die met een mamiya 6x7 en een 4x5 inch monorail werkt: hij is één van mijn grootste voorbeelden. Dit is fotografie op zijn puurst.
Ik geloof niet dat dat uitmaakt. Het gaat uiteindelijk om de fotografie, niet om de apparatuur waarmee het wordt vastgelegd. Ik begrijp je vergelijking van onscherp en beschimmeld met een 6x7 en een 4x5 inch, maar scherpte is ook niet altijd alles.

Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
Atget vanwege zijn onverbiddelijke uithoudingsvermogen en sublieme eenvoud. Dag in dag uit werken. Eén medium, een paar onderwerpen en gewoon doorgaan. Atget heeft een wereld gedocumenteerd.
Er zijn natuurlijk meer van dat soort fotografen geweest. Ik noemde al Cartier-Bresson en Doisneaux.

Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
Hij lijkt in dat opzicht op Proust. Iedere bladzijde (foto) is o.k., soms erg goed, soms matig. Ze maken allebei bij tijd en wijle een behoorlijke fout. Proust voert her en der rustig een karakter op dat even eerder was overleden, Atget bekommert zich absoluut niet om de grenzen van zijn beeldcirkel of contrastomvang. Als er maar op die plaat staat wat hij hebben wil. Het genie zit hem in het oeuvre. Hij laat zien dat je met hele beperkte middelen en een continue focus bergen kunt verzetten.
Technisch gezien zijn heerlijke eenvoud. Onderwerp midden in beeld, plaat ontwikkelen op zicht in de glycine en afdrukken op albumine. Ik heb jaren geleden een tentoonstelling gezien van originele drukken van hem in Parijs. Wat mij is bijgebleven is de manier waarop hij het licht wist te vangen. Quiet light, dat was voor zijn werk ook een hele mooie titel geweest.
Het voegt wel veel toe, hè, als je iemands afdrukken in levende lijve hebt gezien. Ik was altijd al fan van Ansel Adams, maar nadat ik in London op de tentoonstelling Ansel at 100 zijn barieten in het echt heb gezien heb ik nog veel meer respect voor hem gekregen. Er hingen ook platen bij die ik nog nooit van hem had gezien, zijn meer onbekende werk, dus niet de enorme landschappen van Josemite enz, maar kleine vennetjes met riet en dat soort foto's. Prachtig.

Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
Ook een hele goede bomenfotograaf trouwens, Atget. Dat is veel te weinig bekend en onterecht.
Dan moet ik toch nog even verder zoeken, want ik heb nog geen bomenfoto's van hem gezien. Bomen is één van de moeilijkste onderwerpen in de landschapsfotografie!

Groetjes, Anne Marieke