Quote Originally Posted by SoulSurround View Post
Wat is jullie ervaring omtrent de coating bij een 50mm middenformaat objectief. Ik lees de volgende zaken:
* Coating (HFT in geval van rollei) zou een "softer" beeld opleveren
* Coating is bij buitenopnamen en tegenlichtopnamen aan te raden
* Kies 't objectief dat bij de rest van je set past, oftewel gebruik alleen allemaal gecoate of ongecoate objectieven en niet door elkaar. (ik vraag me af of het verschil echt zichtbaar is)

Als je de keus hebt, zou je dan een 50mm objectief met of zonder coating gebruiken (ik zal 't objectief overigens voornamelijk inzetten voor portretten)?

Alle reacties zijn welkom!
Coating vermindert het strooilicht. Onder studio-omstandigheden kun je dit strooilicht beheersen. Buiten is het kicht zo wisselend, dat het strooilicht slecht te controleren is. Daarom is coating in buiten situaties een goed hulpmiddel. Coating verhoogt de contrastoverdracht. Of beter gezegd: strooilicht verlaagt de contrastoverdracht. Hoe de veranderde contrastoverdracht ervaren wordt, hangt af van het gebied van spatiele frequenties, waar de verandering plaats vindt. Bij de Rollei ( en vele kleinbeeld-objectieven) geeft coating meestal een 'harder' effect.

Ik zou een 50 mm Rollei objectief niet inzetten voor portretten. Het 150 mm objectief geeft een goed beeld (perspektief). In de studio prefereer ik ongecoat, maar dat vereist veel uitlichtervaring. De 150 mm Sonnar is echter meer een 'reportage lens dan een portretlens.

Vakfotografen maakten hun 'series' vaak met een merk lens, terwille van de consistentie van de serie. Als dat niet belangrijk is, kun je alles door elkaar gebruiken.

Jed