Is het niet simpeler om eerst je EI vast te stellen en daarna verder te gaan met het uitzoeken hoe je de hoge lichten op de juiste plaats krijgt?
Met andere woorden maak een aantal belichtingen voor zone 2 op een juist geplaatste grijskaart met verschillende ISO's. Ilford FP4+ range 125 - 100 - 80 - 64 - 50 - 160 - 200. Ontwikkel deze normaal en maak hiervan zoals Huub hierboven zegt een proefdruk op papier van je keuze met de standaard afdruktijd. Je hoeft ze niet allemaal te printen maar de negatieven die net iets "zwarting" geven t.o.v. base en fog. Stel dat je negatief genomen met EI van 80 hieraan voldoet dan hou je deze waarde aan om je fijnafstemming voor de hoge lichten te realiseren.
Maak nu opnieuw een aantal setjes opnamen (alle EI 80) van dezelfde grijskaart maar nu voor zone 8. Zeg dat je op 120 film werkt dan knip je de film in 3 stukken en ontwikkeld het eerste stuk met dezelfde tijd als je hierboven gedaan hebt. Controleer de afdruk, gemaakt met dezelfde standaadafdruktijd, of je nog net iets (grijs)toon ziet op het papier. Het is hierbij handig dat je een stuk van het papier onbelicht laat om het "off white" effekt te zien. Heb je een te zware grijstoon dan moet je langer ontwikkelen. Probeer dan de volgende stap 20% te langer te ontwikkelen. Neem je volgende strookje om dat te doen bekijk ze weer en maak een afdruk en zo verder totdat je het gewenste resultaat hebt.

Met andere woorden belichten op de schaduwen (zone 2) en ontwikkelen op de hoge lichten (zone 8) is hier het aloude credo. Moet lukken.

Van groot belang is wel dat je alle variabelen zo konstant mogelijk moet houden anders krijg je ongewenste afwijkingen en dus niet reproduceerbare resultaten en ga je het bos in...