Als je HP5 in SPUR 320 ISO is, zou 100 ISO 1 2/3 stop overbelicht zijn. Op zich is dat geen probleem. Langer ontwikkelen betekent hoger contrast. Maar meer belichten betekent alleen dat je grijswaarden wat hoger op de filmcurve komen liggen. Daardoor krijg je meer doortekening in de schaduwen, en moet je onder de vergroter gewoon wat langer belichten.

Ik weet niet hoe SPUR HRX werkt. Maar gezien de reclame op hun website vermoed ik dat het hier gewoon om een metol-ontwikkelaar gaat zoals D-23 of Perceptol. Wil je voorkomen dat je hoge lichten te dicht worden, dan kun je het beste een geimproviseerde tweebads ontwikkelaar gebruiken.

Daarvoor ontwikkel je 4 of 5 minuten gewoon in SPUR HRX, en dan doe je de film ZONDER tussenbad in een oplossing van 20 gram soda per liter water. Goed blijven bewegen gedurende 3 minuten. Daarna gewoon stoppen, fixeren en spoelen.

Met deze methode worden de normale grijswaarden ook normaal ontwikkeld, maar de hoge lichten blijven binnen de perken omdat die bij gebrek aan verse ontwikkelaar niet zwarter kunnen worden.

Succes.