Quote Originally Posted by Ruud View Post
zoals bekend moet je bij de lichtmeting de schaduwen meten.
als je grijskaart meet 18 % meet je de gemiddelde waarde en niet de schaduw.
Is de correctie van de filmgevoeligheid bv 125 naar 80 dan het verschil tussen gemiddeld en schaduw meting ?zone 2 dus.dat verschil haal je daarmee toch niet ?
Helaas is het allemaal iets ingewikkelder. Uitgaande van de ongeveer 6 7stop contrast die je op fotopapier kwijt kunt, moet je de diepste schaduwen op 3 stops onder gemiddeld grijs leggen, dat is zone II. Als je op die manier meet, moet je vervolgens wel die 3 stop corrigeren, om weer op de goede tijd voor de betreffende opname te komen, omdat je anders je diepste schaduwen op gemiddeld grijs belicht. De correctie van iso 125 naar een EI van 80 (= 2/3 stop) doe je om te voorkomen dat je schaduwen op zone I.3 uitkomen, waar je onvoldoende doortekening hebt. Je kunt voor hetzelfde effect trouwens wel 125 iso aanhouden, maar je schaduwen op zone II.5 meten in plaats van op zone II.
In beide gevallen is het de vraag in welke zone je hoge lichten zijn. Met je ontwikkeling kun je daar sturing op geven door langer of korter te ontwikkelen, tot het contrast dat je wilt hebben. Langer of korter ontwikkelen heeft ook enige invloed op de gevoeligheid van de film. Vandaar dat fotografen met een persoonlijke EI werken. Dat is de gevoeligheid van de film die past bij hun werkwijze en voor hen het optimale resultaat oplevert.

Huub