Quote Originally Posted by Tim Vriend
Beste lezers,

Ik ben nog maar een beginner op het gebied van ontwikkelen en afdrukken, en ik zie hier allemaal verhalen over het zelf mengen van chemie.
Aangezien ik nog niet al teveel met chemie heb gewerkt, en dus nog niet precies weet wat het allemaal doet wil ik hier eigenlijk nog niet aan beginnen.
Beste Tim,
Wat je doet als je zelf je chemie mengt, is simpelweg dat je een bepaalde ontwikkelaar zelf maakt, in plaats van deze in een zakje of een fles te kopen, zoals D76 bijvoorbeeld. De meeste ontwikkelrecepten zijn al heel oud en genoegzaam bekend (openbaar gemaakt bedoel ik). Moderne ontwikkelaars die je in de handel koopt, bevatten meestal nog wat extra stofjes, bv. om de houdbaarheid te vergroten.

Met andere woorden, door zelf te gaan mengen moet je niet denken dat je opeens heel veel betere negatieven krijgt, zo werkt dat niet. Je kunt wat meer sturen of een bepaald effect beogen en als je heel veel van chemie afweet, kun je wellicht sommige foto's wat beter ontwikkelen.

Maar omdat je aangeeft een beginner te zijn, zou ik je niet meteen aanraden om zelf te gaan mengen. Dat is leuk voor freaks, maar zeker in het begin niet per se noodzakelijk.

Groet, Paul.