Quote Originally Posted by Tim Vriend
Ik ben nog maar een beginner op het gebied van ontwikkelen en afdrukken, en ik zie hier allemaal verhalen over het zelf mengen van chemie.

Weet iemand een adres waar ik alle chemie kan kopen voor het ontwikkelen en afdrukken van z/w films, en welke chemie raden jullie mij aan ?
Als beginner kun je het beste kant en klare chemie kopen. Tot voor kort was dat in elke goede fotozaak te vinden. Maar al die zaken zijn tegenwoordig digi-gek. Het zijn dozenschuivers geworden. Nu moet je de zaken zoeken die nog chemie op voorraad hebben. Andere apug deelnemers kunnen je ongetwijfeld vertellen waar je dat in Amsterdam e.o. kunt vinden. Zoniet, dan is het online gemakkelijk te bestellen bij www.wolt.com en of www.fotoimpex.de. Eigenlijk kan je lokale fotoboer ook gewoon alles bestellen wat je wilt. Maar niet elke fotoboer is daartoe bereid, of berekent belachelijke prijzen.

Degenen die zelf chemie mengen doen dat omdat ze het leuk vinden om te experimenteren, of omdat ze niet afhankelijk willen zijn van de grillen van de markt. Resultaten van zelf mengen zijn niet automatisch beter. Maar de voldoening is natuurlijk wel groter.

Zelf mengen kan ook veel goedkoper zijn. Ik experimenteer momenteel met een filmontwikkelaar gebaseerd op antivries, phenidon en vitamine C. Alles bij elkaar kost me dat ongeveer 6 Euro per liter (ruim gerekend). En omdat die 1+50 verdund moet worden, kost het me minder dan 4 eurocent per film.

Mocht je toch zelf gaan experimenteren, dan moet je verstandig omgaan met chemie. Je moet er geen bad in nemen, het niet in je ogen spuiten of opdrinken. Maar dat geldt ook voor afwasmiddel, brandspiritus, of WC-eend. Op enkele zeldzame uitzonderingen na, is zwartwit chemie veel minder gevaarlijk dan gewone huishoudbleek of gootsteenontstopper. En die spuit je ook niet in je ogen of je koffie, nietwaar?

Om desondanks alle risico's uit te bannen gebruik ik een schort, rubber handschoenen, een spatbril en soms een mondkapje. Allemaal gewoon te koop bij de Gamma of de Praxis. Natuurlijk moet elke doka voldoende geventileerd worden, en je moet niet eten en drinken in de doka. Gebruik gewoon je gezond verstand, dan kan er niet veel gebeuren. Volgens mij loop ik meer risico in mijn keuken of garage.

Gilbert