Ik zou het niet beter uit kunnen leggen dan Marc. Maar ik wil er nog wel enkele dingen aan toevoegen.

Bariet papier is altijd zwartwit papier. RC/PE papier kan zwartwit of kleur zijn. De foto's die je gewoon van de centrale terugkrijgt zijn altijd RC/PE papier (plastic dus).

Bariet papier, indien goed verwerkt, heeft een dieptewerking die je op andere papieren (analoog of digitaal) niet terugvindt.

Bariet is gemakkelijker te retoucheren omdat de beeldlaag gemakkelijker retoucheerverf opneemt. En het reageert meestal beter op kleurtoners dan plastic papier.

Hoewel je Bariet papier ook een hoogglans kunt geven, doet bijna niemand dat meer. Meestal wordt het papier aan de lucht of met hitte gedroogd, wat een heel mooi eiglans oppervlak geeft.

Het behandelen van Bariet vergt meer werk, want je moet het 30 tot 60 minuten spoelen, en het droogt niet vanzelf vlak op. Maar het resultaat is zichtbaar beter.

Last but not least. Barietpapier wat goed verwerkt is, blijft gegarandeerd vele tientallen jaren goed. Het is archiefvast, en we hebben nog steeds foto's van 100 tot 150 jaar geleden. Hoewel fabrikanten je het tegendeel willen laten geloven, zijn er nog steeds stevige twijfels over de archiefvastheid van plastic papier en printerinkten. Daarom accepteren de meeste musea en verzamelaars in zwartwit alleen bariet afdrukken.

G.