Quote Originally Posted by PieterB View Post
Misschien een rare vraag, maar naar welke maat vergroot je eigenlijk?
Een kleinbeeldnegatief heeft een verhouding van 2 op 3, maar lijkt mij meestal ga ik toch iets meer in de lengte werken...

Welke 'vaste' maten zijn zo gangbaar bij KB? En welke afspraken zijn er bij 6x6?
Hoe 'vul' je een blad van 13/18 , 20/25 , 24/30 etc..
Ik had daar tot nu toe nooit bij stilgestaan, maar wil wat regelmaat brengen in bepaalde series.
Volgens mij zijn er geen afspraken. Je kunt er voor kiezen het hele negatief te drukken. Dan hou je op de meeste formaten papier over, nog af gezien van brede of smalle marges. Papier dat je er vervolgens probleemloos van kunt afknippen. Je kunt er ook voor kiezen van het papierformaat uit te gaan. Dan kun je in de meeste gevallen niet het hele negatief afdrukken. Je kunt ook uitgaan van de uitsnede die het beste bij de betreffende foto past. Soms gebruik je dan een heel negatief, soms een heel vel papier en vaak geen van beide.
Persoonlijk bepaal ik de compositie van een foto op het matglas of door de zoeker, of het nu kleinbeeld, panorama, 6x6 of 4x5 danwel polaroid is. Ik druk daarom bijna altijd het hele negatief, meestal met een mooi zwart randje. Wanneer een beeld echter beter tot zijn recht komt door een uitsnede te maken, dan vind ik dat geen enkel probleem.

Bij een tentoonstelling is het belangrijk dat er een eenheid in een serie zit. De keuze van het formaat kan een manier zijn om die eenheid te creŽren, maar er zijn ook andere manieren, zoals gebruikte techniek, toning, onderwerp, wijze van presentatie, etc.

Huub