Quote Originally Posted by Willie Jan View Post
Voor mijn gevoel zijn de huidige lenzen die gemaakt worden zijn m.i. veel te hard. Hoogstwaarschijnlijk om het contrast op te jagen want dat ervaren we als scherp en kwaliteit. Kleinbeeld heeft zo weinig negatief dat men een hulpgreep heeft toegepast om er toch nog een fatsoenlijk plaatje uit te persen. Ga je naar 4x5 of nog groter, dan maakt het niet uit of je een jampot gebruikt of andere lens om een fatsoenlijk eindresultaat te krijgen.

Ik voel er steeds meer voor om zachtere lenzen te gebruiken waardoor het contrast makkelijker beheersbaar is. Een van mijn objectieven is een imagon, waarmee je de tastbaarheid en vorm van bv een fruitschaal kunt benaderen. Met moderne objectieven geeft dit een plat vlak.
Het verschijnsel dat je beschrijft is het uit de hand lopen van de contrastoverdracht. Door een juiste keuze van de fotografische materialen kun je het contrast beheersen ( daar ging mijn inleiding in Willebroek over). Zo kun je met moderne objectieven met hoge contrastoverdracht 'zachte' resultaten bereiken.
Met grootbeeld zal dit eerder te bereiken zijn als met kleinbeeld. Het gebruik van de imagon maskeert het harde effect. Het is eigenlijk niet de oplossing waar je vermoedelijk naar zoekt.

Jed