Er zijn twee zaken die je uit elkaar moet houden;
- ten eerste moet je weten welke type filters de kleurenkop gebruikt. Je hebt Durst-, Kodak en Meopta-waardetabellen. Als je een Durst- of Meoptavergroter hebt is het duidelijk maar voor andere vergroters moet je even in de gebruiksaanwijzing kijken of anders even (hier) vragen.
-ten tweede (ook al door anderen aangegeven) de keuze van je papier. Bij elke papiersoort zit een tabel met opgave van de filterinstelling voor een bepaalde gradatie, dit zijn echter wel richtwaarden. Zoals jezelf ook al hebt ontdekt. Waarom zijn dat richtwaarden? Welnu elke vergroter, kleurenkop en lamp reageert anders. Eigenlijk moet je elke papiersoort die je gebruikt de verschillende filterinstellingen voor de bewuste gradatie testen. Ook hier komt de hulp van een stepwedge om de hoek kijken.

Echter vind je ook vaak tabellen waar je twee waarden ziet staan. Uit je voorbeeld neem ik dat over 34Y/45M. Deze waarden kun je gebruiken als je niet telkens opnieuw je belichtingstijd wilt berekenen als je voor een andere papiergradatie kiest. Met andere woorden deze tabel is zodanig gekozen dat de verschillende waarden bijv Y45/M23 gradatie 2.0 en Y17/M33 gradatie 3,5 een gelijke hoeveelheid licht opslurpen waardoor de belichting gelijk kan blijven.

Bij enkelvoudig filteren is er de vuistregel dat je doorgaans van filter 00 tot ca. 3 - 3,5 dezelfde tijd kunt aanhouden en voor 3,5 tot 5 de tijd met een faktor moet aanpassen. In de regel gaat dit niet altijd helemaal op.