Quote Originally Posted by Tim Vriend
Bedankt voor de antwoord,

Ik heb trouwens 6 boeken uit de bibliotheek liggen.
Allemaal zijn ze stuk voor stuk duidelijk, maar ze verschillen nogal in de aanbevolen tijden en mengverhoudingen ondanks dat ze het over dezelfde chemie of ontwikkelingen hebben.
Tim,
Die verschillende mengverhoudingen hebben te maken met hoe jij wilt dat een ontwikkelaar reageert. Gangbare verdunningen voor Rodinal zijn bv. 1+25, 1+50 en 1+100. Een hogere verdunning leidt vaak tot een iets grotere contourscherpte maar je moet wel langer ontwikkelen. Ook D76 en ID-11 (zelfde product) kunnen 1+0 (onverdund), 1+1 of 1+3 gebruikt worden.

Dat je voor dezelfde films in dezelfde ontwikkelaars verschillende ontwikkeltijden ziet, heeft weer te maken met het feit dat er niet één goede of standaardtijd bestaat. De ontwikkeling is afhankelijk van de lichtsituatie tijdens de opname (hard of diffuus), het gebruikte objectief, de ontwikkelaar zelf, de gekozen iso-waarde van je film, je vergroter (condensor of diffusor), het gebruikte papier, je paperontwikkelaar, toners etc., en niet in de laatste plaats van welk beeld je wilt neerzetten - de een houdt van zacht en de ander weer van hard. Ieder moet dus voor zichzelf uitzoeken welke ontwikkeltijd voor hem of haar het beste uitkomt. De tijden die je in boeken, op materiaalverpakkingen of op internet ziet (handig: http://www.digitaltruth.com/devchart.html), zijn daarom ook niets anders dan uitgangspunten.

Groet, Paul.