Quote Originally Posted by Marco B View Post
Hoe testen jullie voor deze twee zaken??... Of gaat iedereen maar op zijn "guts feeling" af, wat ik nu noodgedwongen ook maar doe... Ik zou het wel eens een keer willen testen, om zeker te weten dat ik alles goed doe.
Om te controleren of er voldoende gefixeerd is, kan ik niet achteraf testen, maar ik gebruik een fixercontrole-goedje van Amaloco (naam is me even ontschoten). Ik ga er dan maar van uit dat als het fixbad nog goed is aan het begin van de dokasessie, al mijn afdrukken voldoende gefixeerd zullen zijn. Zo heel veel druk ik toch niet af in een middag.

Wat betreft spoelcontrole, ik heb afgelopen zomer in Amerika 'residual hypo test' van Photographers' Formulary gekocht. Dit is een vloeistof, waar je een druppeltje op een witte rand van je natte en afgezeemde afdruk moet leggen. Dit druppeltje laat je 2 min. staan en dan veeg je het weg met een stukje keukenrol of tissue. Blijft een oranje/roestige vlek achter, dan moet je verder spoelen. Een hele vage gelige vlek is volgens de handleiding de aanwijzing dat je 'good' hebt gespoeld, maar de voorkeur gaat natuurlijk uit naar geheel geen verkleuring. Overigens wordt wel het voorbehoud gemaakt dat deze test niet nauwkeurig genoeg is om archiefvaste spoelingen te controleren. Maar het is een indicatie natuurlijk.

Volgens mij maakt Amaloco ook een dergelijke test, maar die is wat omslachtiger, je moet dan een monster nemen van het spoelwater en dit in een reageerbuisje testen.

Wat betreft de verkrijgbaarheid van de hypo test: volgens mij verscheept PF niet buiten de VS (afgezien van Canada), dus of je moet er zelf heen en het gewoon in je koffer mee terug nemen, of je moet kijken of het zelf kunt maken.