Ik ben nieuw op dit forum en zal mij even kort voorstellen. Mijn naam is Pim Rakers en ik woon en studeer in Enschede. Momenteel zit ik in het laatste jaar van de AKI, ArtEZ academie voor beeldende kunsten Enschede waar ik de opleiding Art&Communication Design studeer. Met mijn 22 jaar interesseer ik mij de laatste tijd erg in analoge fotgrafie. Na de Nikon FE, die ik kreeg van mijn neef, vond ik nu op zolder een Voigtländer Brilliant. Om die camera gaat het nu.

Her en der heb ik al wat dingetjes gelezen over soort gelijke camera's. Hier had men het steeds over scherpstellen van de lens, nu kan ik bij deze ook wel draaien aan een ring voorop de lens, daaraan zit ook een puntje wat vervolgens een schaal aanduidt waarop staat:
Paysage - Group - Portrait
Met daaronder de cijfers:
(oneindigheids teken) - 6 - 2 - 1

Als ik de body van de camera open en vervolgens aan de lens draai zie ik geen enkel verschil... Het draaien aan de lens zie ik via de zoeker logischerwijs ook niet, want die kijkt alleen maar door een spiegel naar voren. Valt er überhaupt iets scherp te stellen of is dat gewoon een beetje proberen? Op de lens ring staat overigens ook de tekst:
Anastigmat "Voigtar" 1:7,7 F=7,5 / Voigtländer Braunschweig
Heeft verder iemand nog tips wat betreft het schoonmaken van de lens en de spiegel?