[QUOTE=gary mulder;545530]Als ik me een voorstelling maak van 't slecht weer scenario stuit ik op een paar praktische bezwaren. De binnenstad van nijmegen op zaterdag is parkeren behoorlijk problematisch. Afgezien 't dat er vermoedelijk een file staat de stad in. En dan staat b.v. de st.Stevens kerk in 't voetgangers gebied, dat betekend een stuk lopen door de regen met alle spullen. Allemaal niet zo aantrekkelijk. Daarom lijkt 't me toch niet zo slecht om bij mijn oorspronkelijke voorstel te blijven en in de studio aan de gang te gaan. En de beperkingen maar voor lief te nemen. Met een snelle film 200-400 iso kom je toch met mijn lampen tot redelijke diafragma's. Wordt dus dan geen 8 X 10 polaroid's of papier negatieven. En mijn ruimte is 4 bij 6 meter en met wat moeite passen we daar wel in. Bijgaande foto als illustratie van perspectief controle met tc.


Ik weet uit ervaring dat de binnenstad van Nijmegen een verkeersprobleem is. Ik heb er wel eens lang vastgezeten. Maar ik dacht dat er toch wel kerken of andere grote gebouwen in de buurt van Nijmegen zijn. De universiteit zal toch ook wel een interessante ruimten hebben? In Utrecht zijn collegezalen, waar een zee van daglicht kan binnenkomen. Er zijn ook torengebouwen; als je daar een raam openschuift fotografeer je zo in de eindeloze ruimte en je staat mooi droog. Of, is er niet een plek onder een brug over de Maas, waar je droog onder kunt staan
Maar goed, de meeste studios zijn beperkt van afmeting en lenen zich alleen al om die reden niet zo goed voor de 'centrale of mathematische perspectief' en het daarmee samenhangende kleiner worden op grote afstand (waarmee ruimte o.a.gedefinieerd wordt). In de beperkte afmetingen van een studio wordt de 'ruimtelijkheid' voornamelijk door licht-schaduwwerking bepaald. De uitlichting. De ruimtelijkjheid van de penselen is in jouw foto een voorbeeld hiervan. Zeker, je hebt de evenwijdige lijnen van het raamwerk weer evenwijdig gemaakt en het focale vlak is gekiept. Maar daar blijft het bij. We kunnen ons natuurlijk tot deze facetten beperken en ons verder richten op de uitlichting. Een studio van 4x6 m is dan natuurlijk voldoende.Er zijn natuurlijk genoeg mogelijkheden.

Jed