Quote Originally Posted by Halvis View Post
Jeg har bestemt meg for å gå til innkjøp av et storformatkamera som en gave til meg selv til jul. Dette har jeg ingen som helst erfaring med, men forstår jo de fysiske prinsippene som er involvert. En ting jeg er veldig klar på, er at det må være et field kamera, slik at det er lett å ha med seg i liten koffert. Det må ha tilt og sving og rise og slikt, altså det man på engelsk kaller "full range of movement". Jeg håper det blir et Toyo-Field 45A II, som ser veldig fint ut. Det kommer med et Schneider Apo-Symmar 150mm f5.6-objektiv, og skal være så godt som ubrukt.

Spørsmål:
1) Hvordan setter jeg film i holderne? Dette fikke jeg en veldig god forklaring på her! Jeg behøver derfor ikke noe videre svar, eller?
2) Hvor stor er billedsirkelen til dette objektivet? Er det fleksibelt under komposisjon på 4x5?
3) Hva regnes som en meget bra pris på denne kombinasjonen kamera/objektiv?
4) Når man reiser med et storformatkamera, hvordan lagrer man eksponert film? Er det noen som har erfaringer med dette? Om man bare bruker en filmtype hele veien, er det jo et mindre problem, da man bare kan bruke en gammel filmboks, men det blir fort vanskelig om man har med seg både fargefilm og sort/hvitt i forskjellige ISO-verdier og typer. Og når det er lastet inn i filmholderne, er det da vanlig å notere på holderne hva som er lastet i?
5) Er det noen rutiner man bør tillegge seg i forhold til arbeid med storformat?
mange spørgsmål.


1: negativerne lades i kassetter - normalt i dobbeltkassetter. (MEGET LET!!)
2:jeg vil tro (uden at vide det præcist) JA. normalobjektiv til 4x5.
(hvorfor dette? og hvorfor næsten ubrugt?)
3:køb kamera i Danmark! specielt hvis det er brugt. Jeg tror det er det billigste sted i verden lige nu!
en kammerat har lige købt et Sinar Norma (4x5) med 8(!!) objektiver og masser af tilbehør for 1250D.kr!!! (hvis det var i Norge skulle du nok gange med 10)
4:du lader negativerne blive i kassetterne til du kommer hjem - med mindre du har en dagslyspose, hvor du kan skifte negativer i.
hvis du har forskellige typer af film (iso - S/H - farve) så skriv det på kassetterne FØR du lader dem! (der er lavet plads til det på kassetterne)
5:TID - Tålmodighed!

good luck!