Me later toegelegd op z/w en dit jaar de doka. Het doka proces gaar zeer traag. Maar dat komt misschien ook omdat ik nog niet tevreden ben over mijn z/w werk.
Door het digitale tijdperk is er een enorme toeloop naar de fotoclub, zo erg zelfs dat er dit jaar een ledenstop is ingevoerd. We zijn een zeer actieve club met een goed variŽrend programma.
Helaas gaan steeds meer mensen over op digitaal. Buiten nog 2 mensen uit Alkmaar die helaas niet te vaak komen, ben ik het enige actieve z/w lid. Op z/w vragen krijg ik weinig respons.
Opeens besef ik hoe bevoorrecht mijn leerproces was. Mijn vader die bij agfa gewerkt had, heeft me de basis geleerd. Later zijn de finesses gekomen in cursussen met grote doka's waar je zelf je drukken maakte. De docent in de spoelruimte aanwijzingen gaf. Zo kon er een half pak papier doorheen gaan voordat de docent vond dat je een redelijke druk had van een negatief. Mocht er bv. in Willebroek, zo'n soort "masterclass" gegeven worden kan ik dat iedereen die zijn techniek wil aanscherpen aanraden. Je leert dan in 1 of 2 dagen wat je in je eentje jaren kan kosten.