Quote Originally Posted by Merlin View Post
Het is natuurlijk prachtig, die negatieven. Ik heb zelf ook albums vol opgeborgen, stapels negatieven. Maar wat doe je er nog mee? Zoals Jed een verzoek krijgt om een negatief van veertig jaar geleden, dat heb ik nou nooit. Ondertussen sleep ik al vijftien jaar al mijn negatieven mee, kijk er nooit naar. Dat is natuurlijk zonde, want Ansel Adams was een groot gedeelte van zijn leven druk om zijn oude negatieven beter af te drukken, wat uiteindelijk mijn doel ook is. Maar bedenk: Dan moet je vooral naar voren kijken en niet naar je oude negatieven. Dat zijn 'vergissingen van het verleden', of toch niet?
Het is niet alleen het verzoek om een nieuwe afdruk van een 40 jaar oud negatief te maken. Een jaar geleden heb ik ook weer nieuwe drukken gemaakt van andere negatieven van 40 jaar terug. Het waren geen familiefotos, maar fotos uit de 'andere categorie'. Het waren opnamen, die ik destijds in Andalusie en Marocco heb genomen. Ik kon dan zien wat ik met de moderne materialen kan bereiken door te vergelijken met de oude drukken. Een interessante vergelijking. Maar het is ook een ervaring om vast te stellen wat er al zo in 40 jaar gebeurd is. Zo heb ik een opname waarop een ezel te zien is die in de tredmolen loopt om water naar boven te krijgen (Andalucia).
Het interessante van de analoog zwart-wit fotografie is dat de druk makkelijk 100 jaar kan worden. En dat is belangrijk voor familie en voor andere fotografie. Maar voor beiden geldt dat je er extra waarde dan historische waarde aan toevoegt. Ook van een lelijk familie-lid kun je allicht nog een interessant portret maken.

Jed