Wat een geweldige reacties, ik had niet verwacht dat zoveel mensen zouden reageren! In eigenlijk alle antwoorden herken ik stukjes van mijn redenatie... al is het waarschijnlijk andersom (dat mijn redenatie is gevormd door het door de tijd lezen van dit soort stukjes:-). Voor mij zijn "familiekiekjes" (want daar had ik het inderdaad over) wellicht net zo belangrijk (zo niet, belangrijker) dan "echt fotowerk". Ik denk dat ik daarom ook "moeite" heb met het feit dat ze in "kwaliteit" vaak onderdoen voor fotos waar je goed over hebt kunnen nadenken. Zoals hierboven gezegd is het ook een andere "tak van sport", 't zogenaamde "snapshotten".

Tot op heden zit ik eigenlijk op de lijn van 'Merlin' (kiekjes fotografeer ik met een analoge spiegelreflex (EOS3), in kleur en vervolgens standaard afgedrukt). Maar ook daar krijg ik weer dilemma's:
- In Nederland is het vaak niet echt licht; denk aan Kerst binnen etc.. Dus zou je een lichtgevoelige lens (vaste brandpunt) moeten gebruiken. Echter een zoom levert een afwisselendere serie op.
- En ook niet onbelangrijk; zo'n spiegelrefex is toch nog een "heel gezeul".
- Ten slotte laat ik die toch ook liever niet onbemand in m'n strandtas... oftewel, ik 'mis' kiekjes.

Op zich heb ik wel eens "leica" zitten denken, maar dan kom ik altijd uit bij die strandtas. De laatste tijd schiet ik ook 'kiekjes' met m'n rolleiflex; maar ook daar heb je het "strandtas-dilemma" en het "gezeul". De digicompact van mijn vrouw is weer weinig lichtsterk... en meestal vallen geflitste fotos (van een compactcamera) direct af.

Dus, weet er iemand een goedkope compacte/lichte camera met een lichtgevoelige zoomlens?! ;-)