Quote Originally Posted by gary mulder View Post
Alle eerst welkom op dit forum.

Wil je op je opleiding blijven ontwikkelen of toch er toe overgaan om dat zelf te doen ? Uit je 2e reactie maak ik er uit op dat dat toch op school wil blijven doen. 't c-41 proces is vooral voor kleur bedoeld. Bij kleur gaat 't om een compromis tussen kleurweergave en licht / donker verhoudingen. Waarbij 't laatste flink heeft moeten inleveren. Bij ZW gaat 't juist daarom. En ontbreken de nodige "handvaten" om te sturen. En dat kunnen sturen is wat ZW nu juist zo boeiend maakt.

Het klinkt wat bot maar wil je met analoog ZW fotografie verder komen zul je wat meer gereedschappen in de hand moeten nemen dan een proces "geleend" uit kleuren fotografie.


Idd, je hebt daar zeker een punt. Het punt is dat ik nog niet weet welke richting ik uit wil. Ik studeer journalistiek en kan op school gratis beschikken over een donkere kamer. Dit belemmert me misschien enerzijds, maar anderzijds vind ik het nog te vroeg om al te investeren in eigen materiaal. Ik wil eerst even kunnen 'proeven' van ZW-fotografie, en foto-ontwikkeling. Ik wil me ook in de eerste plaats het proces van ontwikkelen eigen maken. Wschl is C-41 niet optimaal, maar mijn foto's zullen dat waarschijnlijk ook nog niet zijn

Groeten