Voordelen digitaal:
Snel bij de opname, (full-frame: ) goed(genoeg), je volgt de laatste ontwikkeling, je stoomt op in de vaart der volkeren. Digitaal is goed voor kleur en snel.

Nadelen digitaal:
Duur in aanschaf, een heleboel bij te leren, een heleboel bewerkingen achteraf, dus eigenlijk langzaam. De tijd die je anders in de doka staat, zit je achter een beeldscherm. Je apparatuur is over een jaar of twee al niets meer waard. Heb je ook beeldbewerkingssoftware (aanschafprijs)?

Voordelen analoog:
Goedkoop, je hebt het al. Niet moeilijk, je kent/kunt het al. De kwaliteit is goed. (Je kunt natuurlijk je afdrukken scannen, is een stuk sneller dan een filmscanner.) Klassiek is goed voor zwart-wit kunst, het wordt steeds exclusiever.

Nadelen analoog:
Als je blijft hangen in analoog wordt je binnen korste keren niet meer serieus genomen door je omgeving. Kan je daar tegen?

Voordelen analoog met filmscanner:
Je kunt het al, vanaf opname tot ontwikkeling. De kwaliteit is goed.

Nadelen analoog met filmscanner:
Een goede scan kost gewoon veel tijd. Je hebt ook al veel tijd gestoken in het analoge stuk. Dan is digitaal fotograferen echt veel sneller. Je hebt een heleboel bij te leren, een heleboel bewerkingen achteraf te doen, dus eigenlijk erg langzaam. De relatief korte tijd die je anders in de doka staat, zit je achter een beeldscherm. Heb je ook beeldbewerkingssoftware?