Quote Originally Posted by klaas12 View Post
Heren,
Ik heb interessante en goede afwegingen gehoord. Voor we de discussie dreigen in te gaan van voor en nadelen van analoog versus digitaal in het algemeen, zou ik van wat meer mensen willen horen wat hun ervaring met scannen van negatieven is.
Geen schrik, we zijn hier welopgevoed en op het Nederlandstalige APUG zijn we niet zo alergisch aan jouw soort vragen als op de Engelse versie. Daar was je allang botweg doorverwezen naar http://www.hybridphoto.com/ wat ik je trouwens ook kan aanraden, zonder grof te willen zijn. Zeer goede lectuur over digitale bewerking en inscannen voor mensen die vanop analoog materiaal (film) wensen te starten.

Ben je er al uit of je met negatief- of diafilm gaat werken? Iedere heeft zijn eigen karakter en (dan spreek ik uit ondervinding) de ene leent zich al beter tot scannen dan de andere.

Ik dacht dat er onlangs een Rollei of Adox negatieffilm (Rovo weet dit zeker) op de markt gekomen is die speciaal ontworpen is om gemakkelijk te scannen, zonder vervelende zweem enzo...

Wat ik ook al eerder zei, is dat je best uitkijkt naar de scanner die het meest geschikt is om jouw filmformaat te verwerken. De mijne (Canon 9950F) was ten tijde van lancering het de beste flatbed voor rolfilm en vlakfilm (tot 8x10" ook al is dat niet opgegeven in de specs) maar is voor kleinbeeldformaat niet de beste oplossing.

Een goed scanprogramma is aan te raden. Ik evalueerde een tijd geleden voor mezelf de volgende:

- meegeleverde scansoftware van Canon
- Silverfast
- Vuescan

Ingescande film is een 6x9cm dia op Fuji Velvia 100F, genomen met een Ercona II camera uit pakweg 1953. Ondertussen ben ik overgeschakeld op Provia en die vind ik persoonlijk aantrekkelijker: betere kleurbalans.
Naar mijn mening kwam Vuescan er het beste uit:

http://sheetfilm.be/scantest/palen_canon.jpg
http://sheetfilm.be/scantest/palen_silverfast.jpg
http://sheetfilm.be/scantest/palen_vuescan.jpg (let op de $ voor de niet-geregistreerde versie , is ondertussen al aangekocht)

Veel leesgenot en maak een intelligente keuze.

G