Quote Originally Posted by klaas12 View Post
Mijn probleem bij het maken van een keuze is natuurlijk mede dat mijn uitgesproken voorliefde voor analoge fotografie gehinderd wordt door de vooroordelen van een groot deel van de digitale gebruikers die analoge fotografie associeert met ""een fossiel relict uit het pre-computertijdperk"". Iemand van julle wees er terecht op vooral dat te blijven doen wat je zelf leuk vindt. Daar hoort serieus worden genomen door de buitenwereld voor mij ook bij. Klaas
Ga grootformaat schieten, en schaf een houten loopbodemcamera aan! Sinds ik geregeld met mijn prachtige Tachihara buiten heb rondgelopen, heb ik niets dan positieve en belangstellende reacties gehad... Geen gezeik meer over digitaal.

Overigens hangt het verder gewoon van je houding af, zelfs met een analoge kleinbeeldcamera met grote F2.8 lens kun je in de praktijk nog voldoende "profi" ogen om de meeste opmerkingen te smoren... Gedraag je je krampachtig bij het verwisselen van je film (ooooh... als ze maar niet zien dat ik er een rolletje in doe!), dan vraag je er wel om...

Over scannen: beschik zelf ook over een 9950F van Canon, zoals iemand anders hier, maar ben nooit tevreden geweest over de kwaliteit. Eigenlijk zijn alle flatbedscanners met negatiefmogelijkheid onvoldoende voor goede scans van kleinbeeld. Een recente vergelijkende duitse test (C't magazine) meldde, dat feitelijk geen enkele tot nu toe door hen geteste flatbed 2400dpi haalde (in de praktlijk zelfs aanzienlijk minder, van ca. 500 to max 1800dpi of zo), terwijl 2400 dpi toch wel een absoluut minimum is voor kleinbeeld.

Voor grootformaat, op 1200 dpi (wat ik als de werkelijke optische resolutie van de Canon 9950F zie, ondanks een geclaimde maar feitelijk belachelijke 4800dpi!) ben ik wel tevreden over de scankwaliteit.

Zoals Gary schreef, voor echt serieuze (kleinbeeld) scans, ga scannen bij een lab op een Flextight van Imacon. Je zult je ogen niet geloven! Haarscherpe en heldere hoge resolutiescans, die kunnen wedijveren met elke digitale zooi. Helaas zul je daarna de beperkingen van goedkope scanners treurig vinden (ja, die Imacon is helaas onbetaalbaar, anders stond die bij mij wel op het bureau )

Marco
http://www.boeringa.demon.nl