Interessante discussie! Iets soortgelijks heb ik altijd gehad tijdens mijn werk als webprogrammeur. Daar lagen ook vaak handige neefjes en de beroemde doe het zelver op de loer. Te lang heb ik daar rekening mee gehouden, te lang heb ik mijzelf voor de gek gehouden en vooral: veel te lang heb ik klaarblijkelijk geen respect gehad voor mijn eigen werk, kunnen, kennis, kosten enz.

Op een gegeven moment zag ik het licht en ben ik beter gaan calculeren. De prijs waarop ik uitkwam vermenigvuldigde ik met anderhalf i.v.m. tegenslagen en bemoeizucht van de klant. Ik ging me beter voelen, zelfverzekerder en serieuzer. En raad eens? Ik werd serieuzer genomen en eindelijk betaald voor mijn werk.

Jammer alleen dat ik het genoemde inzicht zo laat kreeg want er was inmiddels geen redden meer aan. De neefjes en de doe het zelvers hadden namelijk niet met de belastingen te maken. Ik wel maar de lage inkomsten lieten het niet toe om ook nog eens reserveringen te doen. Na tien jaar ging ik failliet en daarna volgde er een zeer vervelend traject dat schuldsanering heet.

Moraal van het verhaal: klinkt misschien hard maar denk aan je zelf als het om geld verdienen gaat.

Wat koppelingen naar prijzen voor foto's:

Michael Van Buskirk (printer print!): http://www.galleryobscura.com/pages/ordering.html

Ralph W. Lambrecht (bariet) http://www.darkroomagic.com/ zie gallery

R Richard Lohmann http://www.richardlohmann.com/about/pricing.html

Groet, Rob