Voor een optimaal gebruik moet je twee condensors verwachten. En, zo begrijp ik, die zijn er ook in het geval van deze thread.. Vaak wordt echter een condensor toegepast. Dat is de condensor voor de grootste brandpuntsafstand (80 mm). Deze situatie lijkt mij in dit manual beschreven. Het is dan een manual voor een andere vergroter versie.
Je moet in ieder geval niet de '50' condensor voor middenformaat gebruiken. De lampinstelling staat in het manual beschreven.
Het vreemde is hier echter dat je de afstand van de lamp tot de consor niet wijzigt. Bij andere vergroters gebeurt dat namelijk wel. En niet alleen dat; het is de belangrijkste instelling. En om hier op door te gaan: de lichtbron moet via de condensor focusseren op de vergroterlens. Dus zelfs als je de vergrotingsmaatstaf van je vergroter verandert moet je al bijregelen in de afstand tussen de lamp en de condensor. Dit kan niet met de Durst. Dit gedoe vind ik al reden genoeg om diffuus te werken.
In de bladzijde uit de gebruiksaanwijzing van een M601 die ik hier in deze draad geplakt heb staat;
Remove the lamphouse cover and insert the TWO condenser lenses (6) singly, with their curved sides facing each other.
Ze hebben 't dus over een condensor paar, 2 stuks.

De meeste doka meters hebben een klein lensje boven de meetcel zitten. Ik denk dat hierdoor een meetfout ontstaat. Immers als er aan de rand van 't beeld gemeten wordt "kijkt" 't lensje niet in de richting van 't licht.

't theoretisch model van een condensor systeem gaat uit van een puntlichtbron. Dat is een opaal lamp natuurlijk niet. Het kan dus goed dat een set condensors voor beide brandpunten gebruikt kan worden.
Een klein beetje licht afval kan overigens ook niet altijd onvoordelig zijn. Immers compenseerd deze de licht afval van 't opname objectief.

Wel zou ik aanraden bewust de keuze te maken tussen een condensor of een diffuser vergroter. Ze geven toch een ander beeld karakter.