Hoeveel ruimte heb je? De Durst 138 en 139 zijn 5x7 vergroters. De exemplaren die ik gezien heb, staan op de vloer, zijn ruim twee meter hoog in de hoogste stand, hebben meer dan een vierkante meter vloerruimte nodig en wegen zo'n 100 kg. Een doka op zolder met een houten vloer zoals bij mij thuis is dan niet echt de plek voor zo'n ding. Als je googled op Durst138 heb je zo een plaatje te pakken om een idee te hebben hoe zo'n ding er uit ziet.
300,- is eigenlijk geen geld voor deze professionele machines, tenminste als de condensors compleet zijn. Check bij de 139g even of het de juiste condensors zijn bij de lenzen die meegeleverd worden, omdat de brandpunten van de condensors afwijken van die van de lenzen. Losse condensors zijn erg moeilijk te vinden, dus je moet meteen de goede set zien te krijgen.
De beide andere zijn 4x5 vergroters. Van de Durst weet ik het niet zeker, maar de Omega D2V is een tafelmodel.
Ik heb twee keer een zomer met een Durst 138 mogen werken en heb thuis een Omega D2V staan. De afdrukken met de D2V zijn een stuk contrastrijker en ogen ook scherper. Voor een deel zal dat aan de kwaliteit van de doka en de gebruikte lenzen gelegen hebben, maar ik had ook veel problemen om het strooilicht in de Durst onder controle te krijgen. Er zijn echter vele mensen die de grote Durst vergroters beter vinden dan de Omega's. Met beide kun je uitstekende resultaten behalen en voor 300,- val je je aan geen van de vergroters een buil.