Misschien is 't zinvol om voor je zelf eerst uit te maken of je een condensor of een diffuser wilt hebben. Er zijn toch wat specifieke beeldbepalende verschillen tussen de twee. En alleen jij kunt bepalen welke bij jou past.

Bij de D2 werden naast de variabele ook 3 vaste condensors gemaakt. Er wordt meestal gezegd dat de laatste een betere uitlichting geven.
Daarnaast heeft de normale d2 een vrij korte zuil en kleine grondplank. Hierdoor is hij lekker compact. In een kleine doka is dat een voordeel. Als je echter 50 X 60 of groter wilt gaan drukken is 't weer een nadeel.
De micromega is geweldig en alleen al een leuk bedrag waard.
300,- lijkt een soort statiegeld voor grotere vergroters te gaan worden

De 139 en de 138 zijn vloerstaande modellen heb je daar plaats voor ? Verder zijn ze gebouwd voor de eeuwigheid, geweldig.

Als je rond gaat vragen wat voor vergroter de meesten hebben die 4 X 5 werken denk ik dat je grote kans hebt dat de L1200 hoog eindigt. Behoorlijk compacte moderne vergroter. Je moet echter zorgen dat je alles wat je nodig denkt te hebben er bij zit. Ik zou zeggen box 4X5 en 67 en de maskers die je denkt nodig te hebben. Overigens er zijn maar weinig die 4 X 5 glasloos vergroten. Zelf doe ik 't meestal onder 't negatief glasloos en boven met glas. En met een kleurenkop hoef je niet te gaan "kloten" met losse filters die je 't liefst boven 't negatief hebt en daardoor moet ze van een grote maat zijn.