Quote Originally Posted by PieterB
Bedankt, eigenlijk stond dit in die handleiding 'een zwartwitfilm ontwikkelen' die geschreven is door jou (ja toch?) en ik afgedrukt heb liggen
Ha da's leuk, is die moeite toch niet voor niets geweest! Tot op heden ik meen 46 bezoekers na één keer die link hier gemeld te hebben (dat verbaast me echt!), hoewel het ook kan dat jij 46 keer dat artikel hebt aangeklikt! :-)

Quote Originally Posted by PieterB
De fixeer maakte het klein strookje dat ik afgeknipt heb vrijwel onmiddelijk transparant, maar de verhouding was wat sterker, ik schat 1+5. Nog eens testen voor ik ermee fixeer om de sterkte te bepalen....
Dan is je fixeer nog goed. Standaardverdunning van Agefix voor film is 1+7. Ik gebruik dit product al zeker twintig jaar om precies één reden: het werkt. Typisch geval van nooit een winnend team veranderen! Papier moet je in een 1+9-verdunning verwerken, dat gaat ook prima.

Quote Originally Posted by PieterB
Op de tetenal site vind je nog altijd neofin blauw terug, ze zijn heus géén 20 jaar oud hoor die capsules
Het probleem is nu juist dat je niet weet of ze drie of twintig jaar oud zijn! Kwestie van proefondervindelijk vaststellen of die vloeistofjes nog goed werken. Met Neofin kun je prima resultaten bereiken overigens (net zoals met een heleboel andere ontwikkelaars :-).

Quote Originally Posted by PieterB
De perceptol dient om 2.5 liter aan te maken maar ik heb enkel 2 1-liter bewaarflessen merk ik nu..... :s Andere mogelijkheden?
Ja, simpel en goedkoop. Ga naar de apotheek en vraag naar bruine flessen van 1 liter om fotografische vloeistoffen in te bewaren, die hebben ze doorgaans gewoon op voorraad omdat ze die zelf ook gebruiken. Een euro per stuk of iets in die orde. Als je van plan bent om vaker in de doka te werken, koop er dan meteen vijf of liever tien, heb je altijd goede bewaarflessen bij de hand.

Quote Originally Posted by PieterB
En ik heb nog nooit met poeder gewerkt.... Hoe zien negatieven ontwikkeld met perceptol er ongeveer uit? (contrast, scherpte, korrel?)
Ken Perceptol niet, maar uit m'n hoofd is dat een contourverscherpende ontwikkelaar die de randscherpte verhoogt (soort fysische truc à la het unsharp-masker van Photoshop). Poederontwikkelaars, daar is niets engs of moeilijks aan, gewoon in een bakje met water oplossen en je hebt je voorraadoplossing.

Van een ontwikkelaar kun je niet bij voorbaat zeggen of het contrast hoog of laag wordt, dat ligt aan de verdunning, de temperatuur en de agitatie, alsmede aan het onderwerpscontrast bij de opname en nog wat zaken. Wel werkt de ene ontwikkelaar wat contrastrijker dan de andere. Gewoon proberen is het belangrijkste advies.

Wat de scherpte betreft, die wordt voornamelijk bepaald bij de opname zelf (kwaliteit van het objectief, gebruik-of-niet van een statief en de lichtsituatie: meer (zon)licht leidt doorgaans tot hogere contrasten en daardoor tot een hogere visuele scherpte-indruk). Er bestaan geen onscherpe ontwikkelaars, wel ontwikkelaars die de scherpte-indruk van de uiteindelijke print verhogen. Maar maximale scherpte is zeker niet altijd een eerste vereiste, dat hangt ook sterk van je beeld af.

Korrel tot slot, die zit primair in je film. Hoe hoger de gevoeligheid (in iso), des te groter de korrels zijn die je in je afdruk terugziet. De ontwikkelaar is hier wel zichtbaar van invloed. Stop een hp5+ in de Rodinal en je hebt een fikse korrel, stop dezelfde film in ID-11/D76 en de korrel is al beduidend minder. In weer andere ontwikkelaars zie je diezelfde korrel nauwelijks terug. Nogmaals: veel proberen en zien wat voor jou werkt.

Groet, Paul.