Quote Originally Posted by gliderbee View Post
euh .. ik vroeg niet waar SH voor staat (ik kan er ook een paar verzinnen in het engels), maar waar die draaiknoppen voor dienen, maar dat had je al door

Stefan.
Als ik van die knoppen zie, probeer ik gewoon wat er gebeurt. Zeker als ik alleen een manual in het chinees heb. Bovendien kijk ik dan hoe de 'swing en tilt' in elkaar zit. Daar zijn nog wel verschillen in. En afhankelijk van het systeem, zijn de verstel-strategien verschillend. Zo een verstel-strategie zul je trouwens nooit in een manual tegenkomen. Je moet gewoon proberen, en zien wat je het best bevalt om een bepaald doel te bereiken. Er zijn wel boekjes, met een beschrijving van sommige van die doelen. Maar mijn ervaring is dat je gewoon heel veel naar het matglasbeeld moet kijken en je realiseren wat er met het beeld gebeurt en hoe je dat ervaart.Als je dan een groothoeklens hebt, die niet al te lichtsterk is, moet je een fresnel plaatje op het matglas leggen. Een behoorlijk lichtsterk matglasbeeld is een voorwaarde voor een behoorlijke beoordeling.
In de tweede ronde, ga je het beeld met een loupe beoordelen en fijnregelen. Een eventueel fresnelplaatje is dan verwijderd. De verstellingen kunnen ook op de beeldkwaliteit nog invloed hebben.

Jed