Quote Originally Posted by Merlin View Post
http://www.darkroomagic.com/

Het is een hoofdstuk uitOverigens: van harte aanbevolen voor de enigszins gevorderde dokawerker. En van de beste boeken op dit gebied, naar mijn mening.
Het boek is mij onbekend, maar ik heb de website bekeken. Ik weet niet of de fotos op die web site een voorbeeld voor iets moeten zijn op het gebied van printen. Maar dan ben ik wel teleugesteld. Het kan zijn dat je de fotos niet op internet moet bekijken, maar volgens mij is de tonale mid range uitgerekt ten koste van de hoge lichten en de diepe schaduwen. De printing latitude is gewoon laag gehouden in deze drukken. Je moet er maar van houden.
Ik neem niet aan dat dat wat met split grade te doen heeft. Met splitgrade vervorm je de HD curve van het papier. Daarbij wordt de printing latitude beinvloed; het is echter geen doel van splitgrade om de latitude te beinvloeden..
Ik prefereer geen splitgrade . De verandering van de printing latitude lijkt mij te onaanvoelbaar (verandering van teveel parameters). Daarom prefereer ik een continue verandering van bijv. een magentafiltratie. Je kunt aanvoelen hoeveel printing latitude je ruilt voor contrast. Het is vergelijkbaar met de verandering van je ontwikkelaar bij vast gradatiepapier.
Split grade kan wel handig zijn als 'reddingsmiddel'.

Jed