Quote Originally Posted by joehoe! View Post
hallo,

Sinds enige tijd ben ik bezig in de doka. Ik schiet op tri-x en die ontwikkel ik in d-76 in 10.5 minuut. Iedere halve minuut kiep ik. Tijdens het afdrukken maak ik diverse proefstrookjes. Wat mij en anderen opvalt is dat er wel heel veel grijstonen in mijn foto's zitten. Het wit is niet wit en het zwart kan nog wel wat zwarter. Ook wanneer ik andere gradaties gebruik wordt het wit niet echt wit. Heeft dit te maken met mijn ontwikkelprocedure of moet ik gewoon meer geduld hebben in de doka?

Alvast bedankt!!

Groetjes.
Waar jij mee bezig bent, is om je fotografische proces op orde te brengen. Een proces met verschillende stappen. Ik zou een standaard test uitvoeren. Dan kun je de plaats van het probleem op een systematische manier localiseren.
Deze standaard tests zijn in verschillende boeken beschreven. Maar in het kort komt het er op neer dat je een grijskaart volgens de belichtingsmeter belicht. Dan belicht je 2,3 stop over voor de net doortekende hoge lichten. Voor de doortekende schaduwen belicht je zover onder, als jij wil ( bijv. 4,7 stop voor een totaal contrastbereik van 7 stop). Vervolgens ontwikkel je de 3 negatieven, drukt af en je ziet wat het resultaat is. Afhankelijk van het resultaat ga je bijstellen. Als je dan nog problemen hebt, kun je je probleem goed formuleren.

Jed