Quote Originally Posted by joehoe! View Post
hallo,

Sinds enige tijd ben ik bezig in de doka. Ik schiet op tri-x en die ontwikkel ik in d-76 in 10.5 minuut. Iedere halve minuut kiep ik. Tijdens het afdrukken maak ik diverse proefstrookjes. Wat mij en anderen opvalt is dat er wel heel veel grijstonen in mijn foto's zitten. Het wit is niet wit en het zwart kan nog wel wat zwarter. Ook wanneer ik andere gradaties gebruik wordt het wit niet echt wit. Heeft dit te maken met mijn ontwikkelprocedure of moet ik gewoon meer geduld hebben in de doka?

Alvast bedankt!!

Groetjes.
Ik aanvulling van Jed zou ik je willen aanraden om alvast twee simpele testen te doen.

De eerste is een sluiertest om te controleren of je doka en je dokalamp geen grijze zweem veroorzaken. Die test gaat als volgt: belicht een stuk papier tot hij licht grijs is. Leg hem naast je vergroter met enkele voorwerpen er op die geen licht doorlaten: een paar munten voldoen goed. Wacht een minuut of vijf en ontwikkel het stuk papier. Kun je de contouren van de munten zien, dan is het eerste zaak om te kijken of je het sluierprobleem op kunt lossen. In een sluierende doka krijg je namelijk nooit echt wit in je afdruk. Meestal ligt dat probleem bij de dokalamp, die niet de juiste kleur heeft of die kleine scheurtjes vertoont of bij een vergroter die te veel licht lekt.

De tweede test is om te kijken wat je maximale zwarting is. Neem een stuk onbelichte, maar wel ontwikkelde film (bijvoorbeeld en stuk aanloopstrook) en probeer een proefstrook in kleine stappen zo te belichten dat hij net maximaal zwart is. Dat is als je de grens tussen twee opeenvolgende stappen niet meer ziet. Deze belichtingstijd is bij gegeven gradatie, film-ontwikkelaarcombinatie en vergrotingsmaatstaf de minimale tijd die je nodig hebt om maximale zwart in je afdruk te krijgen.

Huub