Het enge was dat de chemie al goed was gemarkeerd. Maar de fout zal niet snel meer worden gemaakt. Wanneer ik tegenwoordig op 't punt sta om de chemie er in te gooien helpt mijn vrouw me er met genoegen aan herinneren dat het wel in de goede volgorde moet :-)

Over de temperatuur. Ik gebruik de film voornamelijk om te scannen. Ik heb vorige week van meerdere rollen een paar foto's bij laten bestellen, deze zijn vandaag af te halen.Ik ben benieuwd of een standaard ontwikkelcentrale overweg kan met de negatieven. Tot dusver nog geen enge kleurafwijkingen gezien die niet te corrigeren zijn met [/ANTI_DIGITAAL_MODE_OFF] Paint shop pro [ANTI_DIGITAAL_MODE_ON].

Dus over de temperatuur maak in me niet zoveel zorgen. Ik plaats de chemie in een grote bak met water van ongeveer 45 graden, laat het erg langzaam afkoelen tot 38.2 en begin dan met ontwikkelen in een ontwikkeltank die ook rond de 38 graden is verwarmd.

De resultaten van de fotoboer zullen bepalen of ik ga zitten denken over een leuke tweedehands TBE, CPE of CPA. ('k moet nog wel even googlen op de afkortingen :-) )

Groeten.

Johan.

Quote Originally Posted by Fotohuis
Misschien toch eens tijd voor een setje Jobo wijdhalsflessen:

Een zwarte voor de ontwikkelaar,
Een witte voor het S-10 (geel) stopbad en
een witte voor het fixeer.

Of toch eens gaan werken met een kleurcodering van plastic tape: groen, rood en geel ??

Overigens is het toepassen van een mononegacolor C41 ontwikkeling iets kritischer mbt. de temperatuur: 38 graden +/- 0,5 moet de eigenlijke specificatie zijn. Vereist eigenlijk een gestabiliseerd ontwikkelbad (Zoals een TBE, CPE of CPA). Als je zelf kleurenafdrukken maakt zul je anders telkens uitkomen op een andere basisfiltering van dezelfde films.

In principe is alleen de C41 ontwikkelaar temperatuur en tijd (3:15 Min.) kritisch. Met het blix en spoelen kun je eeen aantal graden gaan afwijken.

Groetjes,

Robert