Quote Originally Posted by Willie Jan View Post
Ik had een dvd gekocht van Ansel Adams omtrent zijn leven, heel indrukwekkend om te zien dat een pianist toch fotograaf wil worden...
In het verhaal ontdekt hij het rood filter om te gebruiken.
Als je de foto's van hem kent, dan lijkt het wel of hij altijd een rood filter gebruikte.

Tijdens ons uitstapje bij Gary Mulder (die van de erwtensoep) heb ik een opname gemaakt van een dijkhuisje met rood filter. De lucht werd hierdoor iets dreigender. Echter de opnames van bomenreeksen langs het water hebben een mooie compositie, echter de spanning ontbreekt. Het is dus een saai plaatje.

Zou je dus altijd een rood filter moeten gebruiken voor landschap waarbij de lucht in beeld is? En zijn er negatieve effecten op de overige zaken zoals gras en bomen?
Ansel Adams gebruikte vaak een roodfilter om een 'dreigend' effect te bereiken. In een landschap als dat van de Rockey Mountains en in combinatie met de lenzen van die tijd werkte dat wel. Maar de Rockey Mountains kun je niet vergelijken met Nederland en de lenzen van toen niet met wat er nu is. Zoals je aangeeft, kunnen de schaduwen en perspectief blauwkleuring bij bomen en gras etc. er met een roodfilter vreemd uitkomen. Je moet wel weten waar je mee bezig bent.

Jed