Hoi Geert,

Erg sfeervol, en wat mij betreft kan "Nudist beach" zo naar een tentoonstelling.
Ik vind het merkwaardig dat zowel jouw als mijn beelden iets nostalgisch oproepen. Dat kan toch niet alleen komen door de gebruikte camera? Heeft het gebruik van een oude camera invloed op de manier van fotograferen, neem die de regie van je over of wordt je zelf sentimenteel bij het gebruik van zo'n ding? Er moet iets zijn of een combinatie in elk geval.

Verder over intu´tief fotograferen. Ik had de Minox net gekocht en de foto's heb ik gemaakt om te zien of de camera functioneerde. Dit was mijn tweede rolletje en ik begon de werking wat beter onder te knie te krijgen. Hierdoor verschoof mijn aandacht van techniek richting compositie. Na het ontwikkelen in mijn Minox tankje, ook al een nouveautÚ, verdwenen de negatieven in een map omdat ik geen doka had. Toen ik enkele weken geleden een scanner mocht lenen kwamen de beelden eindelijk tevoorschijn.

Sinds die tijd ben ik behoorlijk onder de indruk geraakt. Ik heb veel foto's gemaakt met zeer uiteenlopende camera's en met verschillende resultaten. De interessantste beelden zitten echter in mijn hoofd, die zie ik dagelijks, als ik geen camera bij me heb. Heb ik die wel bij me dan is dat meer een last dan een lust.

Toen ik de beeldje uit de Minox eindelijk onder ogen kreeg zag ik ook de beelden uit mijn geheugen. Dit zag ik in Antwerpen en dit wilde ik laten zien. Klink misschien vreemd maar ik kan het (nog) niet beter onder woorden brengen.

Er zijn op het net aardige artikelen te vinden over het optische systeem van de Minox. Vooral "THE EYE IS A MINOX"[1] en "Seeing With the Minox"[2] van Peter Zimmerman zijn goed om te lezen.

[1] http://www.minoxlab.com/PZ051897/peterd.htm
[2] http://www.minoxlab.com/PZ051897/pzmay97.htm

En Geert, om terug te komen bij jouw foto's, probeer eens een Agfa Clack en laad die met dia: 6x9 cm. Bevalt dat niet dan maak je er een Pinhole van >google "pinhole Clack"