Het toppunt van de moderne tijd heb ik nu weer beleefd toen ik zwart wit film kocht bij een afdruk centrale.
Ontwikkelen geen probleem maar verder kunne ze met godsgratie alleen een contact sheet maken.
Ze hebben geen ontwikkel machine meer voor zwart wit, dus zeg ik doe het dan met een tankje maar dat was de verkeerde opmerking.
Doordat er met ZW, hoe simpel het ook lijkt, zoveel keuzes tijdens 't afdrukken gemaakt kunnen worden waarmee 't karakter en uitstraling van de foto wordt bepaald, houdt het merendeel van de ZW werkers dat graag zelf in de hand. Er zijn natuurlijk in 't land nog een aantal adressen waar je nog op bariet kunt laten printen. Het is echter allemaal handwerk en dus ook navenant duur.

Zelf heb ik 't geluk gehad in de midden jaren 80 een cursus sensiomtrie/zonesysteem van een heel jaar 1 avond in de week te hebben kunnen volgen. Kom daar maar eens om tegenwoordig. Nu denk ik ook wel dat er nu ook niet echt behoefte naar is. Er wordt een hoop van de cursist dan gevraag in de vorm van huiswerk en consequent komen. Maar ik ben wel van mening dat goed kunnen werken tussen 't zwart en 't wit niet zozeer uit een boekje geleerd kan worden maar door 't veelvuldig te oefenen. En 't liefst met regelmatige begeleiding.