Quote Originally Posted by Willie Jan View Post
Ik heb gisteren een mooie voor hen oude pers met een vlak van 40x40cm van een reclame bureau (rutjes reclame, Eindhoven {beetje reclame mag toch wel}) gekregen om mee te stoeien.

De tissue uit USA is ook aangekomen, dsu van het weekend kan ik gaan stoeien, het wordt toch %@^!& weer...

Dus nu komt het volgende.
Wat voor soort papier/karton te nemen.

En, vanaf welke dikte trekt het niet krom na het lijmen?
Tenminste, ik had in het verleden problemen met 50x60 foto's geplakt met spuitlijm op karton die je dubbel moet lijmen omdat deze anders te krom geen staan.

Graag jullie ervaring met dit gebeuren.
Het achtergrondkarton heeft o.a. als functie dat het stevigheid geeft. Ik vind een dikte van 1,0 mm goed, maar meer kan natuurlijk ook. Verder maak je een keuze uit zuurvrij of gewoon karton. Ik gebruik van tijd tot tijd zuurvrij museumkarton van Moorman met een dikte van ca 1 mm. [een tijdje terug hadden we hier een discussie over het feit of zuurvrij karton nu werkelijk zuurvrij is]. Verder laat ik het karton acclimatiseren. Dat wil zeggen, ik laat het een tijdje liggen in de kamer waar ik ook ga plakken. Hierbij komt er een vochtevenwicht tussen het vocht in de ruimte en het vocht in het karton. De op te plakken fotos zijn gedroogd in dezelfde ruimte.
Vervolgens ga ik de fotos voorpersen in de hete pers en daarna volgt het plakken. Tussen deze handelingen is wel een paar uur, zodat het vocht in het papier van de foto weer in evenwicht kan komen.
Het idee is, dat de vochttoestand in de foto vergelijkbaar is met die van het karton. Als je dan plakt, dan vermijd je dat de foto aan het karton trekt of omgekeerd. De zaak blijft vlak liggen. Bescherm de foto bij het plakken met siliconen papier. Mocht er een klein beetje dry mount tissue uitsteken, dan plakt ook dat niet vast aan de laag er boven. Het siliconen papier gaat lang mee; maar van tijd tot tijd moet je het vernieuwen. Controleer de gespecificeerde temperatuur voor jouw dry mount tissue. Er zijn ook tissues, die een lagere temperatuur hebben; daarmee kun je ook PE plakken. Voordat ik met de plakkerij begin, steek alle kartonnen, die bij het plakken voor het opvullen gebruik voor twee minuten in de pers. Als je deze sullen uit de pers haalt, zie je een wolk waterdamp ontsnappen. Daarna laat ik het spul in de kamer liggen voor een instelling op een nieuw vochtevenwicht.

Jed